1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and Photo copying is prohibited

2011. január 10., hétfő

TIBAI TAKÁTS JÁNOS

Tibai Takáts János festőművész 

Szalkszentmártonban, 1876-ban született. A budai Pedagógiumban fizika-matematika és történelem-ének szakon középiskolai tanári oklevelet szerezett, és ezeket a tantárgyakat tanította Hatvanban és Újpesten.

1926-ban nyugdíjba vonult, hogy csak a festőművészetnek élhessen.

Benczúr Gyula tanítványa volt. Az új-impresszionista festészeti irányvonalat követte.
Egyik célja a régi Tabán arculatának megörökítése volt. Emellett festett tájképeket, történelmi nagyságaink szülőházait is megörökítette, valamint tankönyvillusztrációkat is készített. Megrendelésre több portrét is alkotott. A Gyóni Társaság felkérésére megfestette Gyóni Géza alakját, 1942-ben a Zeneakadémián leplezték le a Balázs Árpád zeneszerzőről készített festményét.
A Bosnyák téri római katolikus plébánia megrendelésére 1938-ban készítette el Pacelli bíboros (a későbbi XII. Pius pápa) képét.

Tagja volt a Magyar Képzőművészek Országos Szövetségének. Két festményét az 1940-es években kiállították a Műcsarnokban.
1943. december 28-án halt meg Budapesten. Tabán múzeumban is látható egy alkotása (Tabán 1926)

Hadngy utcaKereszt tér


Holdvilág u 14 kapuja

Kőműves lépcső 16 részlete


Budai várnegyed(Holdvilág utca 14)


Kőműves utca


 46FESTMÉNY ÉS GRFIKA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése